Laetiporus sulphureus

 
Fotó: © Fődi Attila

Termőtest: 10–40 cm széles, fiatalon gumó alakú, majd félkörösen vagy legyezőszerűen kiterül, gyakran több kalap összenő. Pereme hullámos, karéjos. Fiatalon kén- vagy narancssárga, téglavöröses, idősen piszkosfehérré fakul. Felülete egyenetlen, sugarasan hullámos, ráncos vagy gödrös, finoman szemcsés.

Termőréteg: likacsos, kénsárga színű. Pórusai igen aprók, kerekdedek.

Tönk: nincs.

Hús: fiatalon puha, lédús, idősen törékeny, parafaszerűen szívós. Sárgás, narancsos, szárazon és idősen fehéres színű. Aromás illatú, fiatalon savanykás, idősen kesernyés ízű.

Spórapor: fehér.

Előfordulás: áprilistól októberig, legyengült élő lombos fákon (főként fűzön, nyáron), sokszor ártéri erdőben.

Étkezési érték: 20 perc intenzív hőkezelés után ehető, fiatalon árusítható.

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 154.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 506.
Igmándy Zoltán: A magyar erdők taplógombái. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1991. pp. 72–73.
Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 52.