Tricholoma argyraceum syn.: Tricholoma scalpturatum

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 3–8 cm széles, fiatalon kúpos, domború, majd ellaposodik, de a közepén gyakran púpos marad. Idősödve a széle felhajolhat, behasadozhat. Világos ezüstszürke, sötétszürke, szürkésbarnás, felülete fiatalon nemezes, majd szálasan pikkelyessé válik. Idősen, állás során sárgul, különösen a peremén.

Lemezek: a tönk előtt felkanyarodnak, majd kis foggal nőnek a tönkhöz, sűrűn állók. Fehéresek, idősödve sárgulók. Fiatalon a lemezeket pókhálószerű fátyol borítja, amely hamar eltűnik.

Tönk: 3–8 cm hosszú, 0,5–1,5 cm átmérőjű, hengeres vagy lefelé vékonyodó. Színe fehéres vagy halványszürkés, felülete csupasz vagy a csúcsán finoman korpás.

Hús: vékony, törékeny. Fehéres, szaga és íze dohos lisztre emlékeztet.

Spórapor: fehér.

Élőhely: májustól novemberig, lomberdőben, főleg gyertyános-tölgyesekben és nyárasokban nő, gyakran tömegesen.

Étkezési érték: ehető.

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 55.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 88.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 121.