Sárguló pereszke
Tricholoma argyraceum syn.: Tricholoma scalpturatum
Fotó: © Fődi Attila |
Kalap: 3–8 cm széles, fiatalon kúpos, domború, majd ellaposodik, de a közepén gyakran púpos marad. Idősödve a széle felhajolhat, behasadozhat. Világos ezüstszürke, sötétszürke, szürkésbarnás, felülete fiatalon nemezes, majd szálasan pikkelyessé válik. Idősen, állás során sárgul, különösen a peremén.
Lemezek: a tönk előtt felkanyarodnak, majd kis foggal nőnek a tönkhöz, sűrűn állók. Fehéresek, idősödve sárgulók. Fiatalon a lemezeket pókhálószerű fátyol borítja, amely hamar eltűnik.
Tönk: 3–8 cm hosszú, 0,5–1,5 cm átmérőjű, hengeres vagy lefelé vékonyodó. Színe fehéres vagy halványszürkés, felülete csupasz vagy a csúcsán finoman korpás.
Hús: vékony, törékeny. Fehéres, szaga és íze dohos lisztre emlékeztet.
Spórapor: fehér.
Élőhely: májustól novemberig, lomberdőben, főleg gyertyános-tölgyesekben és nyárasokban nő, gyakran tömegesen.
Étkezési érték: ehető.
Fajleírás:
Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 55.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 88.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 121.