Auricularia auricula-judae

Fotó: © Fődi Attila

Termőtest: 2–6 cm széles, csak egy ponton kapcsolódik az aljzathoz. Fiatalon gömbölyded, majd csésze, fül vagy kagyló formá. Külső oldala vöröses- vagy okkerbarnás, bársonyosan szőrös, nemezes, erősen ráncolt. Belső oldala sárgás- vagy vörösesbarna, felülete selymesen fénylő, csupasz. Széle hullámos, felemelkedő.

Termőréteg: a termőtest sima, fénylő belső oldalát borítja.

Tönk: nincs.

Hús: vékony, kocsonyaszerű, porcos állagú. Kiszáradva szaruszerűvé válik, vízbe áztatva visszanyeri eredeti tulajdonságait. Barna színű, szagtalan, nincs különösebb íze.

Spórapor: fehér.

Előfordulás: egész évben, lombos fák, különösen bodza elhalt ágain, csoportosan nő.

Étkezési érték: ehető, árusítható, gyógyhatású.

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 165.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 676.
Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 14.