Helvella acetabulum

 
Fotó: © Fődi Attila

Termőtest: 3–8 cm átmérőjű. Fiatalon lapított, majd kehely, pohár, serleg alakú, végül többé-kevésbé szabálytalanul kiterül, széle hullámos lesz és gyakran behasadozik. Belső felülete barnás, szürkésbarnás, idővel halványodik, felülete csupasz, egyenetlen. Külső felülete világosabb, szürkés, korpás, deres, melyen a tönkrészről gyakran középmagasságig fehéres, szélesen elágazó, kiemelkedő erek, bordák futnak fel.

Termőréteg: a termőtest belsejében található.

Tönk: 0,5–5 cm hosszú, 0,5–1,5 cm széles. Fehéres színű, élesen bordás, erősen árkolt, többrétegű.

Hús: vékony, törékeny, porcos, fehéres színű. Nincs különösebb íze, illata.

Spórapor: fehér.

Előfordulás: áprilistól májusig, lomb- és fenyőerdőben, meszes, homokos talajon, útszélen nő. Hazánkban nem ritka.

Étkezési érték: nem ehető.

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! 3. : Hazai védett és veszélyeztetett gombák. Budapest : GABO, 2011. p. 119.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 636.