Tricholoma cingulatum

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 3–6 cm széles, fiatalon tompán kúpos, domború, majd ellaposodik, a kalapszéle sokáig begöngyölt marad. A kalapbőr fiatalon finoman szálas, selymes fényű, majd pikkelyes. Idősebb példányokon a szélétől befelé ezek a pikkelyek gyengén sárgulhatnak, vagy szürkésbarna árnyalatúak lesznek.

Lemezek: a tönk előtt felkanyarodnak, majd kis foggal nőnek a tönkhöz, viszonylag ritkán állók. Fehéresek, később sárgulhatnak vagy szürkésbarna árnyalatúak lesznek.

Tönk: 3–6 cm hosszú, 0,5–1,5 cm átmérőjű, hengeres. Fehéres, fakó barnásszürke színű, felülete a fehéres, gyapjas-pelyhes, gyengén fejlett, övszerű gallér alatt szálas-pikkelyes. Előbb gyenge gallérja, majd a tönk többi része is foltokban gyengén sárgulhat.

Hús: vékony, törékeny. Fehéres, kissé sárgulhat, gyenge lisztszagú, íze szinte nincs.

Spórapor: fehér.

Élőhely: szeptembertől októberig, nedvesebb erdőkben, ligeterdőkben, parkokban, elsősorban fűzfák, ritkábban nyírfák alatt. Ritka faj.

Étkezési érték: ehető.

Fajleírás:

Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 90.