Leccinum duriusculum

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 7–15 cm széles, fiatalon félgömb alakú, sokáig domború, majd kiterül. Szürkésbarna, sötétszürke, feketésbarna, bőre túlnő a kalap szélén.

Termőréteg: csöves, szűk pórusú, a tönk előtt felkanyarodik. Kezdetben piszkosfehér, majd szürkésbarna lesz, nyomásra barnul.

Tönk: 12–20 cm hosszú, 2–4 cm átmérőjű, a közepén gyakran kissé hasas, a tönk bázisa felé elvékonyodhat. Alapszíne fehéres, rajta sötétszürke, feketés, szabálytalanul elhelyezkedő vagy hálózatosan összekötött pikkelyek vannak. A tönk bázisánál kissé zöldes.

Hús: kalapban csak lassan puhul, a tönkben keményedő. Fehéres, vágáskor rózsásodik, majd ibolyásszürkére változik, végül megfeketedik. A tönk bázisában kékeszöldes lesz. Illata, íze kellemes.

Spórapor: olívbarnás.

Élőhely: májustól októberig, kizárólag nyárfa alatt nő, helyenként gyakori faj.

Étkezési érték: kiváló ízű, ehető, árusítható faj, de nyersen ne fogyasszuk!

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 145.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 484. [külön leírás és fotó nélkül került említésre!]
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 67.