Marasmius oreades

 
Fotó: © Fődiné Szabó Réka

Kalap: 1–6 cm széles, fiatalon domború, majd ellaposodik, de púpos marad. Pereme idősen
gyakran hullámos, kissé bordázott. Bőrszínű, halvány okkeres színű. Nedvesen sötétebb,
szárazon kivilágosodik. Felülete csupasz.

Lemezek: szabadon és ritkán állók. Vastagok,szélesek, változó hosszúságúak. Krémszínűek.

Tönk: 4–8 cm hosszú és 0,2–0,5 cm átmérőjű, hengeres. A kalaphoz hasonló színű, lefelé kissé
sötétebb, felülete deres.

Hús: a kalapban vékony, rugalmas, tönkben szívós, rostos. Fehéres színű, kellemes, fűszeres
(enyhén keserűmandula) illatú, jóízű.

Spórapor: fehér.

Élőhely: áprilistól decemberig, trágyázott, füves helyeken, legelőkön, réteken, gyakran boszorkánykörben terem.

Étkezési érték: frissen és szárítva kiváló ízű, ehető, árusítható.

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 74.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 188.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 134.