Agaricus silvaticus

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 4–10 cm széles, fiatalon kissé szögletes, félgömb alakú, majd kiterülő. Halványbarnás, okkerbarnás színű, körkörösen elhelyezkedő (vöröses)barna, szálas, rányomott pikkelyekkel.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsásak, idősen csokoládébarnák. Sérülésre vörösödnek, élük fehéres, finoman csipkézett.

Tönk: 4–14 cm hosszú, 0,5–1,5 cm átmérőjű, hengeres, bunkó alakú vagy gumós. Fehéres, halványbarnás, fogásra vagy sérülésre vörösödik, majd barnul. Gallérja lelógó, vékony.

Hús: vékony, puha. Fehéres, de vágásra először narancsvörös, majd sötétvörös lesz. Kellemes illatú, jóízű.

Spórapor: barna.

Élőhely: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőkben terem.

Étkezési érték: ehető, árusítható

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 24.  [megjegyzés: a kötetben még fenyves csiperke néven, külön fajként szerepelt, de időközben a fenyves és a lomberdei csiperkét egy fajjá vonták össze, a magyar neve is erdei csiperkére változott!]
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 64.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 88.