Pisztricgomba
Polyporus squamosus
Fotó: © Fődi Attila |
Termőtest: egyéves, egyedül vagy csoportosan növő. 5–60 cm széles, félkör- vagy nyelv alakú, közepe kissé bemélyedő, köldökös. Pereme elvékonyodó, sokszor behajló. Világos-. okkersárga vagy krémszínű, felületén körkörösen elrendezett, rányomott, háromszög alakú, barnás pikkelyek találhatók.
Termőréteg: likacsos, kezdetben fehéres, később okkeres vagy krémszínű. Pórusai tágak, szabálytalanul szögletesek.
Tönk: 3–10 cm hosszú, 2–5 cm vastag. Többnyire oldalt álló, görbült, fehéres, sárgásfehér, alja feketés. Felülete hálózatosan recés.
Hús: fiatalon puha, rugalmas, később szívós-rostos, idősen taplós, fásodó. Fehéres, krémszínű, lisztes uborkaszagú, kellemes ízű.
Spórapor: fehér, nem amiloid.
Előfordulás: áprilistól októberig, legyengült élő vagy elhalt lombosfák törzsén élő, gyakran a városi környezetben is termő kozmopolita faj (talán az akácon kívül minden lombosfán előfordulhat, de a dión, fűzön és az öreg bükkösökben különösen gyakori). Hazánkban gyakori, fehérkorhadást okozó faj.
Étkezési érték: a fiatal, puha termőtestek ehetőek.
Fajleírás:
Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 155.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 498.
Igmándy Zoltán: A magyar erdők taplógombái. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1991. pp. 96–98.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 53.