Sarcoscypha austriaca

 
Fotó: © Fődi Attila

Termőtest: 1–5 cm széles. Nyeles. Fiatalon szabályos csésze vagy kehely alakú, később ovális, vese formájú. Széle kezdetben kissé behajló, később hullámos. Külső felülete okkersárgás, rózsás vagy narancssárga, nemezes vagy piszkosfehér szemcsékkel borított. Nyele 0,3–0,5 cm hosszú, néha hiányozhat.

Termőréteg: a termőtest belsejében található, élénk skarlátpiros, cinóbervörös. Felülete sima.

Tönk: nincs.

Hús: viasszerű, vékony, törékeny, fehéres színű. Nincs különösebb íze, illata.

Spórapor: fehér.

Előfordulás: februártól áprilisig, lombos erdőkben gyakori, famaradványokon nő.

Étkezési érték: ehető, de élvezeti értéke nincs.

Fajleírás:

Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 638.
Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 10.