Pleurotus calyptratus

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 3–10 cm széles, féloldalas, többnyire domború, kagyló, nyelv vagy vese formájú, több kalap gyakran egymás mellett vagy emeletesen, egymás felett helyezkedik el. Felülete csupasz, sugárirányban gyakran szálasan benőtt, nedvesen tapadós. A kalap széle és a tönk alsó harmada közt hártyaszerű, gyenge, de a fiatal példányokon jól látható burokból múlékony gallér keletkezik. Fakó barnásszürkés, gyakran csaknem fehér színű.

Lemezek: fehéresek, idősebb korban sárgulnak, sűrűn állók.

Tönk: rövid, zömök, néha hiányzik, világos kalapszínű, krémszínű.

Hús: vékony, a kalapban puha, a tönkben kemény, szívós, fehéres színű, szaga nem jellegzetes, íze kellemes.

Spórapor: fehéres, nem amiloid.

Előfordulás: áprilistól kora októberig, többnyire elhalt, ritkán élő nyárfa, olykor egyéb lombosfák (nyír, kőris) tuskóján, korhadó törzsén terem. Fehérkorhadást okozó, hazánkban nem ritka.

Étkezési érték: vitatott étkezési értékű (személyes tapasztalatom szerint fiatalon ehető)

Fajleírás:

Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 218. [önállóan nem, csak a pihés laskagomba leírásában, mint hasonló faj szerepel!]
Hagara, Ladislav: Ottova Encyklopédia Húb. Praha : Ottovo nakladatelství s.r.o., 2014. p. 612.
Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 2. Második, bővített kiadás. Budapest : Szaktudás Kiadóház, 2007. p. 27. [Galléros laskagomba néven!]