Csészés álkorallgomba
Artomyces pyxidatus
Fotó: © Fődi Attila |
Termőtest: 4–12 cm magas, korallgombához hasonló, de elágazásai örvösek, kandeláberszerűek, ágai sűrűn állók, függőlegesek, csészeszerűen bemélyedő, fogazott szélű, koronaszerű csúccsal. Fiatalon fehéres, halvány hússzínű, okkersárgás.
Termőréteg: az ágak csészés, koronaszerű végét borítja.
Tönkszerű alja: vékony, halványsárgás.
Hús: az ágakban vékony, merev, törékeny, az alja vastagabb, rugalmas. Fehéres-sárgás színű, megdörzsölve barnuló. Erősen fűszeres illatú, enyhe vagy kesernyés, hosszabb idő után égetően csípős ízű.
Spórapor: fehér, amiloid.
Előfordulás: áprilistól szeptemberig, elhalt lombos és fenyőfa anyagán, nyár, fűz és tűnyalábos fenyő törzsén, tuskóin terem. Hazánkban ritka, korhadékbontó (szaprobionta) faj.
Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan.
Fajleírás:
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 592.