Artomyces pyxidatus

 
Fotó: © Fődi Attila

Termőtest: 4–12 cm magas, korallgombához hasonló, de elágazásai örvösek, kandeláberszerűek, ágai sűrűn állók, függőlegesek, csészeszerűen bemélyedő, fogazott szélű, koronaszerű csúccsal. Fiatalon fehéres, halvány hússzínű, okkersárgás.

Termőréteg: az ágak csészés, koronaszerű végét borítja.

Tönkszerű alja: vékony, halványsárgás.

Hús: az ágakban vékony, merev, törékeny, az alja vastagabb, rugalmas. Fehéres-sárgás színű, megdörzsölve barnuló. Erősen fűszeres illatú, enyhe vagy kesernyés, hosszabb idő után égetően csípős ízű.

Spórapor: fehér, amiloid.

Előfordulás: áprilistól szeptemberig, elhalt lombos és fenyőfa anyagán, nyár, fűz és tűnyalábos fenyő törzsén, tuskóin terem. Hazánkban ritka, korhadékbontó (szaprobionta) faj.

Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan.

Fajleírás:

Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 592.