Lepiota cristata

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 1–5 cm széles, púpos, harang alakú, majd ellaposodik, de a közepe többnyire púpos marad. Fehéres alapon vörösbarna, körkörösen elhelyezkedő pikkelyei vannak. Közepe sima, egyszínű rozsdabarna, vörösbarna.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek. Fehéresek, élük finoman csipkézett.

Tönk: 2–7 cm hosszú és 0,2–0,8 cm átmérőjű, hengeres, csövesedő. Fehéres, húsvöröses, különösen a tövénél. Felülete csupasz, fénylő. Gallérja fejletlen, felfelé áll, hamar eltűnik.

Hús: vékony, puha, fehéres, a tönk tövében rozsdás. Kellemetlen, szúrós szagú, rossz ízű.

Spórapor: fehér.

Élőhely: májustól novemberig, tápanyagban gazdag talajon, lomb- és fenyőerdőben, útszélen, kertben, füves-bokros helyeken nő.

Étkezési érték: enyhén mérgező!

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 31.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 38.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 94.