Paxillus involutus

Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 5–15 cm széles, domború, majd ellaposodik, végül benyomottá, tölcséressé válik. Közepe gyakran púpos, széle sokáig begöngyölt, de lehet ráncos, kissé hullámos is. Színe okker-, fahéj vagy rozsdabarna, nyomásra sötéten foltosodik. Felülete nedvesen ragadós, nyálkás, szárazon fénylő vagy matt, szöszös, nemezes.

Lemezek: sűrűn állók, villásan elágazók, lefutók, a kalap húsáról könnyen lefejthetők. Sárgásak, okkersárgásak, majd rozsdabarnák, sérülésre és nyomásra vörösbarnán foltosodnak.

Tönk: 4–10 cm hosszú, 1–2 cm átmérőjű, hengeres vagy lefelé vékonyodó. A kalaphoz hasonló színű vagy világosabb, felülete csupasz.

Hús: kalapban és tönkben is puha. Halványsárgás, vágásra vörösbarna színű. Savanykás-fűszeres szagú, kesernyés ízű.

Spórapor: rozsdabarna.

Élőhely: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőkben, út mellett, kertekben, parkokban terem.

Étkezési érték: súlyosan mérgező! Korábban kedvelt étkezési gomba volt. Többszöri fogyasztása azonban súlyos allergiás reakciókat, hemolízist (a vörösvértestek feloldódása) és vesekárosodást okozhat. Nyersen elfogyasztva még súlyosabb mérgezést, olykor halált is okozhat!

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 82.
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 242.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 144.