Pluteus cervinus

 
Fotó: © Fődi Attila

Kalap: 4–15 cm széles, fiatalon harang alakú, majd domború, később ellaposodik, többnyire tompán púpos. Világos-, sötét-, szürkés- vagy sárgásbarna. Felülete kissé egyenetlen, fénylő, benőtten szálas, közepe gyakran finoman pikkelykés.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, hasasak, szélesek. Fiatalon fehéresek, majd rózsaszínűek, végül húsvörösek lesznek.

Tönk: 5–15 cm hosszú, 0,8–2 cm átmérőjű, hengeres, lefelé kissé szélesedik. Fehéres, halványbarnás, felületét sötétebb, barna szálak díszítik, alja gyakran barna pikkelyes. A kalapból csuklósan kifordítható.

Hús: kalapban vékony, puha és lédús, tönkben szálas. Fehéres, kissé retekszagú és ízű.

Spórapor: húsrózsás.

Élőhely: áprilistól novemberig, lomb- és fenyőerdőkben, elhalt, korhadó faanyagon nő, gyakori faj.

Étkezési érték: kalapja ehető, de közepes értékű, gyorsan romlik.

Fajleírás:

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat! : Ehető és mérges gombák. Budapest : GABO, 1995, 2010. p. 81. [a könyvben még Pluteus atricapillus rendszertani néven szerepel, mely máig használt szinonim név.]
Gerhardt, Ewald: Gombászok kézikönyve. Budapest : M-érték Kiadó, 2011. p. 54.
Locsomándi Csaba, Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Budapest : Cser Kiadó, 2013. p. 143.